Makelaar Spanje  Huis kopen in Spanje Meer dan een makelaar

Facebook | Twitter | Instagram

Bel ons: +34 618245967

Grootste onderzeese schat ooit tentoongesteld in Cartagena

 

Honderdduizenden zilveren en gouden munten uit de achttiende eeuw tentoongesteld

CARTAGENA – Na jarenlange juridische strijd tussen de Verenigde Staten en Spanje worden vanaf begin volgend jaar de honderdduizenden zilveren en gouden munten uit de achttiende eeuw tentoongesteld in Cartagena (Murcia). De 17 ton wegende schat met een waarde van 385 miljoen euro, werd in 2007 opgedoken door het Amerikaanse bedrijf Odyssey Marine Exploration. Deze haalde het Spaanse galjoen Nuestra Señora de las Mercedes leeg, dat in 1807 verging in de Atlantische Oceaan bij de Straat van Gibraltar.

‘Black Swan’

Odyssey nam de ‘buit’, die de codenaam ‘Black Swan’ kreeg, mee naar zijn thuisbasis in Tampa, Florida, waar meteen de jarenlange juridische strijd begon. Verschillende keren beoordeelden rechters dat de schat aan Spanje toebehoorde, maar Odyssey ging telkens weer in beroep.

Spaanse oorlogsvloot

Ondanks de complexe internationale wetgeving rond vondsten uit de zee is één regel duidelijk gebleken: een militair schip blijft eigendom van de staat. Spanje bleef altijd vohouden dat het galjoen tot de Spaanse oorlogsvloot behoorde.

In februari dit jaar werd de schat weer naar Spanje teruggebracht door de Spaanse luchtmacht. Het nationaal museum voor onderwater archeologie ARQUA in Cartagena zal diverse stukken eruit gaan exposeren.

De regering heeft altijd ontkend dat delen van de schat zouden worden verkocht ter verlichting van het begrotingstekort. Het betreft nationaal cultureel erfgoed van onschatbare waarde. Volgens de Spaanse wet kan dat niet worden verkocht.

Bron: http://inspanje.nl